Välkommen till radio86.se. På denna blogg så berör vi en mängd olika sorters ämnen. Bland annat så talar vi en hel del om kommunikation. Att kommunicera är så mycket mer än bara att tala och skriva. Förvisso är det en stor del av det hela, så både bloggning och radio, har med saken att göra. Samtidigt så är det så att vi alla ständigt befinner oss i en slags kommunikationsprocess och vi sänder ut budskap på en mängd olika sätt och via olika kanaler. Det finns även en icke-verbal typ av kommunikation, men den ska vi inte gå in på här! Vi kommunicerar främst med hjälp av vår text och våra bilder, väl mött!

Facebook

Investera är viktigt för alla

14 Mar 2024

Det finns inte en enda radiokanal idag som inte behöver pengar och för de som lever enbart med hjälp av reklam så handlar det om att investera rätt, och på ett bra sätt. Så vi har ofta personer som jobbar enbart med att dra in pengar genom reklamavtal och de som jobbar med att se till att de pengarna ska räcka så länge som möjligt.

Jag snackade med en av dem härom dagen och han berättade om en artikel han läst. Det var en artikel om Fair Investments som är både ett koncept och ett företag. De jobbar med hållbara investeringar som gör så litet avtryck som möjligt och det tror jag är något bra både för mig som privatperson och oss som radiokanal. 

Hur mycket ska man spara?

Varje sparad krona är bättre än ingen alls men vill du se till att ditt saldo växer någorlunda snabbt så kommer det inte räcka att spara några kronor då och då. Minst 100 kronor i veckan borde man spara, men om du kan spara mer så är det alltid en fördel. Med hjälp av räntan så kommer pengarna snart att börja jobba åt dig. 

Om du sparar 1 000 kr i månaden så är det 12 000 om året. Med en avkastning på 10%, som inte är orimligt, så betyder det att du får 1 200 kr i ränta. Då har du 13 200, plus de nya 12 000 kr du sparat nästa år som i sin tur ger dig nya 10% som då blir 27 720 kr totalt. Det blir snabbt rätt stora summor.

Tandvärk är inte en lek

24 Jan 2024

Vi körde ett program om tänder för några år sedan och det var en berättelse från en av våra lyssnare som jag minns väldigt väl. Hon hade bitit sönder en tand och istället för att kontakta tandläkare direkt så valde hon att vänta. Det tog tre dagar för tanden att bli infekterad och sedan var cirkusen igång. Hon fick till slut dra ut tanden efter många besök, och dyrt hade det blivit då också. Hade hon valt att gå till tandläkaren direkt så hade det varit en lagning så hade problemet varit borta. Varför kom jag att tänka på detta då? Jo - jag har bitit av en tand!

Jag ringde, jag lovar

Det var ruskigt dumt gjort av mig. Jag skulle öppna en ficklampa och byta batterier. Locket satt lite hårt och jag tog tag med tänderna och ... "kraasshhh". En mikrosekund innan det hände tänkte jag att jag bar mig dumt åt, och jag hade rätt. En av mina tänder gick sönder. Jag ringde tandläkare och de sade till mig att komma direkt men smärtan jag hade gjorde att jag inte vågade köra. Det fick bli en taxi. 

Jag vill tacka alla professionella tandläkare i Stockholm som hjälper oss att hålla våra tänder i ordning. Nu är tanden lagad och jag mår bra. Jag kommer aldrig att vara så dum att jag biter i en ficklampa igen, det lovar jag. Skulle jag däremot ha otur att skada tanden så vet jag vart jag ska vända mig nu. Detsamma gäller nästa undersökning, det blir på samma ställe för de var hur bra som helst. 

Även en liten vattenläcka kan bli ett stort problem

19 Jan 2024

Vatten och elektronik är två saker som sällan bör kombineras. Det gäller både i hemmet och på en radiostation. Hemma kan du enkelt fixa småläckor på egen hand men jobbar du på en radiostation så kan det bli rätt akut - ruskigt snabbt. Jag tar ett exempel:

Förra veckan var det stängt i två dagar och utan att vi visste om det hade ett litet rör inne på toaletten börjat läcka. En vanlig dag hade det ju inte varit ett stort bekymmer men lämnar man en sån sak i två dagar så blir det genast lite mer ... intressant! Vi kom in på morgonen och såg direkt ett lager med vatten på golvet. 

Tur det finns proffs

Jag började leta efter läckan och ganska snabbt insåg jag att det kom från toaletten. Som tur är finns det en liten kran på röret, precis under där det läckte, så jag kunde stänga av vattnet. Sen valde vi att ringa en rörmokare i Uppsala och efter cirka 30 minuter kom det en kille. 

Han sade vi hade gjort rätt som stängt av kranen och sen satte han igång med sitt jobb. Det tog inte mer än 40 minuter innan han var färdig och läckan var borta. Sen var det ju dags att städa och ta hand om allt vatten. Ingen av oss var jättesugna på att svabba och torka, och vi behövde ju dessutom komma igång med jobbet. Så vi ringde vår städfrima. De tog lite extra betalt för jobbet men det var det värt. 

Den magiska, italienska pastan

15 Nov 2023

Italien är världens epicentrum när det gäller pasta och det är ingen överdrift att säga att italiensk pasta har erövrat hjärtan över hela världen. Med sina otaliga former, smaker och konsistenser är italiensk pasta mycket mer än bara en måltid - det är en kulturell skatt och en kulinarisk upplevelse som man sent glömmer.

Den italienska pastans mångfald

  1. Regionernas Mångfald: Italien är känt för sin regionala mångfald. Från norra Lombardiet till södra Sicilien - varje region har sina egna pastaformer och recept. Fyllig tortellini från Bologna, robust orecchiette från Apulien och tunn tagliatelle från Emilia-Romagna.

  2. Kvalitet och Tradition: Italien har en lång historia av pastatillverkning och de mest älskade pastavarumärkena går tillbaka generationer. Den traditionella pastatillverkningsmetoden, skapad med klassiska ingredienser, är en del av vad som gör italiensk pasta så enastående.

Utforska Italiens smaker hemifrån

Om du är redo att fördjupa dig i världen av italiensk pasta så beställ pasta på nätet och få den levererad till din dörr. Genom att prova olika former och smaker av italiensk pasta kan du ge dig ut på en kulinarisk resa genom Italiens regioner och upptäcka vad som gör denna mat så speciell.

Oavsett om du föredrar en enkel tomat- och basilikasås eller en rik och krämig carbonara är italiensk pasta en måltid som aldrig går ur tiden. Ge dig själv förmånen att uppleva smaken av Italien genom att njuta av en härlig tallrik pasta från Italien idag.

Smidigt att ha en inverter

25 Oct 2022

En bra grej att ha hemma eller med sig, det är en inverter. Med en sådan går det lyssna på radio var du än är eftersom du med den kan få ström när du än behöver. De brukar även kallas för växelriktare, omvandlare, converter och omformare. Läs mer om inverter och omvandlare här. 

En sådan kan du ha med dig om du gillar att campa. Det går ha i din husbil, husvagn eller i bilen om du tältar. Det går använda den tillsammans med bilbatteriet för att få ström till radion, tv, kaffebryggaren och så vidare. En inverter kan alltså förvandla strömmen från ett bilbatteri så att den fungerar med olika saker.

Få ström när du behöver det

Ibland kanske man är på ett ställe där man vill campa men så finns det inte ström. Då är det smidigt att ha en inverter. Det kan vara smart att kombinera den även med ett litet elverk. r. En inverter är en enhet som kan förvandla ett batteris likström till att bli växelström. Batteriets ström eller el görs om så att det blir samma sorts el som annars finns i vägguttag. Det gör att du kan ta bilens batteri, sätta en inverter på den och sedan använda strömmen på det sätt du behöver.

Så är du ute i naturen och campar och prompt behöver brygga kaffe eller göra annat som kräver ström så kan du på enkelt sätt lösa det med en inverter.

Öka städlusten med bra musik

30 Sep 2022

Städning, det är något alla sysselsätter sig med, i större eller mindre grad. Men städas, det bör det göras. Dels är det bra att ha det rent, trevligare och hälsosammare. Det är inte fel att skruva upp radion när du städar, då svängiga låter gör det så mycket lättare att städa faktiskt. Passa även på att öppna upp fönster för att vädra.

Smarta städtips

Ett tips är så klart anlita ett städföretag. Det finns ett som heter Städcompagniet och de skriver läs mer om våra städtjänster. Annars har jag ett par andra tips här, hur du städar på bra sätt.

Börja med ett rum i taget. Samla upp allt som inte hör hemma där, kasta skräp samt damma av alla saker. Köket kan ta lite längre tid, om du ska diska eller ställa in i maskin. Sovrummet kan du städa på samma sätt som vardagsrum med skillnad i att du bäddar sängen istället för att puffa kuddar i soffan. 

Avsluta med att dammsuga och sedan våttorka alla rums golv. 

Det är inte fel att satsa på att städa lite varje dag, så slipper du att städa en massa timmar på helgen. Att göra en storstädning varje vår och höst kan även det vara bra. Då verkligen städa allt, putsa fönster och så vidare.

Satsa på städfirma

Du som vill underlätta städningen på allra enklaste sätt, du anlitar så klart en städfirma som kan komma och städa hos dig varje vecka. 

Jobba med det du är bra på

16 Sep 2022

Allt för många sitter idag fast med jobb de inte trivs med. Trivs man inte med det man gör, så blir det ofta även så att man inte kan göra jobbet bra. Fast det kan så klart variera. Det bästa är att hitta ett jobb som man är bra på samtidigt som man älskar att göra det. Idag har det blivit lite enklare att testa på olika jobb, det genom att ta så kallade gig. Det kan man göra på olika sätt. På www.gigstep.se finns det en bra portal, där det går att jobba som giggare, alternativt frilansare. GigStep är det nya konsultbolaget som är värt att testa!

Hitta rätt

Genom att ta gig på olika ställen och inom olikka branscher så kan du på det sättet hitta rätt jobb för dig. Det kan även leda till att du får in en fot på ett företag du vill jobba på. Det finns många bra fördelar att testa på att gigga. Det är en form av frilans, men även form av konsultuppdrag kan man säga. Det är ett sätt att bygga upp sitt cv på och få mer erfarenhet samt ett sätt att hitta rätt.

Våga bli något annat

Oavsett vad du jobbar med idag eller har för titel, så kan du byta det. Du kan välja att skola om dig, plugga på nytt, eller bara testa ett nytt jobb på ett nytt ställe. Kanske du har något du är bra på, som du har som hobby? Då kan det vara idé att göära om det till ett heltidsjobb.

Njut av hösten

25 Aug 2022

Är du lärare och kommer att vara höstledig, eller är det så att du har barn som kommer att ga höstlov? Hösten är inte allt för långt borta och då är det inte fel att göra något kul tillsammans. Men först ett tips för klassrummet, besök www.cadiform.se och köp nya skolmöbler. Hösten är en härlig tid. Är det vackert väder ut, så passa på att njuta av det. Skog och mark får ju nu härliga färger. Plocka med er löv hem och satsa på att pyssla med dem! Att fika ute går även det bra, trots att det är höst. Ute kan ni även göra skoj saker, som skattjakt, leta saker eller vad ni känner för. Sen, hösten kan ju även vara en tid där det är lite sämre väder. Då kan ni hitta på saker inne.

Inomhusnöjen

Är det regn och rusk ute, så se till att stanna inne och mysa. Tänd levande ljus, läs bra böcker samt njut. Ni kan baka eller laga mat tillsammans. Eller sätta er ner och pyssla. Att spela sällskapspel är även det trevligt, eller kanske lägga pussel? Det går ju göra en massa kul tillsammans. 

Hösten är en härlig tid så passa på att njuta av den. Du kan tillsammans med dina barn hitta på saker både ute och inne. Är det kanske lov på g, så ta en resa. Eller varför inte planera in för att ha ett halloweenparty! Det är ju snart den tiden med!

När du behöver ha en bra vinsch

18 Mar 2022

Idag finns det ju en massa olika sorters vinschar. Det finns de som sitter fast på båtar, på fordon och så finns det fristående varianter. Om det är så att du har behov av en vinsch, klicka här. Då kommer du till Warrior Winsches, som kan det mesta som har med vinschar att göra.

Kanske du har en ATV som du vill koppla på en vinsch på, eller är det en byggvinsch? Olika vinschar passar ju bra för olika ändamål. Det gäller att ha en som klarar av den vikt du ska vischa upp. Så du noga kolla upp vad det är du ska ha!

Hitta en passande vinsch

För att undvika att skada dig själv, vinschen och andra, så gäller det att du väljer rätt vinsch, för rätt ändamål. Vissa vinschar kräver mer kraft än andra. Ska du bärga med den, eller ha den offroad så måste den ha mer kraft än om det är en vinsch du ska ha på din båt.

Så när du ska välja vinsch, utgå då alltid från vad du ska ha den till och var den ska sitta. Du bör ju se till att välja en som kan klara av den vikten du har tänkt att vinscha allra mest. Så när du ska köpa en vinsch, kolla på dess dragstyrka. Den klassade vikten är vad vinschen klarar av att dra på en singellina på trummans första lager.

Internetradio - så funkar det

8 Feb 2022

Att lyssna på radio idag, det har blivit så mycket enklare! Förr fick man ratta in rätt på radion för att hitta en viss kanal. Idag är det bara att surfa ut på webben, så kan man få tag på radio från hela världen!

Dels kan du ha en speciell radio du kopplar upp mot nätet, men det går lika bra att lyssna via din dator. Fördelen med en internetradio är ju att du kan ta med dig den var du vill!

Fördelarna med internetradio är även att du får tillgång till alla kanaler som finns i hela världen, cirka 15 000. Du kan lyssna på vilka utländska radiostationer du vill och slipper problem med dålig mottagning eftersom internetradio sänds över just internet. 

En vanlig FM-radion med antenn kan ha dålig täckning vilket leder till dålig mottagning och dåligt ljud.

Så trist med regn och rusk

12 Nov 2021

Nu har det i ett par veckors tid mest regnat och blåst här där jag bor. Det har inte varit många soliga dagar samt att det har varit rätt så kallt ute med! Idag så var första dagen på länge med sol, men istället var det minus ute och frost i gräset och is på bilarna. Nu är det nog inte långt borta förrän snön kommer skulle jag tro. Men det är nästan bättre att det gör det. Det är en "bättre" kyla än den i regnet! Sen gör ju snön det mycket ljusare. 

I helgen har jag förresten bjudit hem lite vänner. En av dem har precis fått nytt jobb på mekanisk verkstad, Axido, så vi ska fira det lite. Tanken är att laga lite mat, spela lite spel och dricka lite vin och öl.

Trevligt med en kompiskväll

Att bjuda hem vänner för mat och spel, det gjorde jag ofta förr. Men under tiden med coronan, så vart man ju mycket ensam. Det är skönt att man nu kan återgå lite till hur det var innan. Visst är man ändå orolig att det ska komma en ny våg, det har det ju gjort i bland annat Danmark. Men i Sverige verkar det lugnt, än så länge. Jag har ju vaccinerat mig med, så det känns ju lite tryggare.

Ska ta och ta fram de spel vi ska spela ikväll. Det blir bland annat Risk samt lite kortspel.

Har du ett bra CV?

24 Jun 2021

Det är viktigt att ha ett bra CV, som är uppdaterat med alla utbildningar, jobb och annat du gjort. Ett CV ska alltid skickas dit du söker jobb. Det oavsett om det är en rekryteringsfirma som Skillu, läs mer här, eller direkt till arbetsgivaren. 

Ditt CV bör så klart ha rätt meriter för jobbet, men det ska även vara uppställt på ett snyggt sätt. Det ska inte vara rörigt, i oordning och med olika datum hit och dit. 

Utöver CV så ska du även skicka med ett personligt brev. Du bör skriva olika personliga brev för olka jobb och inte bara skicka med samma till alla. 

Skriva ett säljande CV

Dina meriter är ju i grund och botten det som ska avgöra om du är rätt person för jobbet, men det är ditt CV som har den informationen. Det gör att du bör faktiskt lägga ner tid och jobb på att få till det på ett snyggt sätt. Du bör ställa upp det i datumordning till exempel. Det ska vara lätt att läsa så att den som gör det kan se direkt om du är lämplig för jobbet. 

Se  till att anpassa dina beskrivningar utifrån den tjänst du söker. Sedan ska inte ditt cv vara allt för långt. Ta inte med saker som inte är relevanta för tjänsten, de kan du bara ta bort.

Det är även viktigt att stava rätt, annars kan det dra ner intrycket en hel del. 

Livestreama på YouTube

2 Jan 2021

Den klassiska radion är snart helt och hållet ett minne blott, det är vi så medvetna om att vi knappt är medvetna om det. Det finns nog få personer under 50 som ens använder en vanlig radio längre. Vi använder andra medier och i synnerhet de mobila enheterna som mobiltelefoner och surfplattor. Medierna är internetbaserade och det som växer mest just nu, efter bloggar, Twotter och podcasts, är livestreamingen. Är du sugen på att lära dig mer om den så ta en titt på klippet här - där får man massor av handfasta tips och råd.

Viktigt att tänka på ergonomin

8 Apr 2020

Idag är det allt för många som jobbar på fel sätt. De lyfter för tung, sitter på fel sätt och på det viset får de ont och kanske även förslitningsskador av olika slag. Det är viktigt att tänka på ergonomin oavsett yrke. Att stå eller sitta fel, eller att på egen hand bära tunga saker kan göra att man sliter ut sig i förtid. Det kan bli så illa att man inte kan gå tillbaka och jobba efter en sjukskrivning på grund av det. Det finns idag många yrken där det krävs bra hjälpmedel för att lyfta eller transportera tunga saker. Om man har behov av sådana hjälpmedel inom lyft så kan man vända sig till Vecto AB. De har smarta transportband med mera. 

Anlita en ergonom

Det finns idag personer som jobbar med ergonomi. Om ni känner att det är dags att göra er arbetsplats mer ergonomisk så är det inte fel att ta in en expert. Det finns många ergonomer idag att anlita och det för alla sorters branscher och arbetsplatser. En ergonom kan ta fram bra lösningar för just er arbetsplats. De tar era förutsättningar och skapar sedan en mer ergonomisk plats att jobba på. Oavsett bransch som ni jobbar inom, en ergonom kan vara det ni behöver. En ergonom kan vara bra att ta till inom vården, på fabrik, på lager eller på kontor. Med en expert kan ni ta fram vad det är för hjälpmedel ni behöver och om det är andra saker som behöver implementeras.

Möjligheten att lyssna på radio var du än är

22 Nov 2019

Idag är det möjligt att lyssna på radio på en mängd olika sätt. Det tack vare att många av oss har en smartphone och i dem kan ladda ner appar för radiokanaler. Men, det kräver ju att man har internetuppkoppling så klart. Är det så att man inte har det, så är det svårt att lyssna. En bärbar radio funkar ju med batterier, men de tar ofta snabbt slut. Det bästa är ju att plugga in radion i väggen. Men, ibland befinner man ju sig på ställen där det inte finns ström. Det man kan göra då är att satsa på att ha ett elverk. På www.championgenerators.se så finns det flera olika typer av elverk. De erbjuder fyra varianter, Inverterelverk, Bensinelverk, Duel Fuel-elverk samt Dieselelverk. 

Smart ha med eget elverk

Kanske du har en stuga där det inte dragits in el? Eller är det så att du ofta är ute med husvagnen eller husbilen? Du kanske då campar på platser där det inte finns el. Ofta gör det ju det på campingplatser så sett, men det kan ju vara så att du vill stanna på andra platser. Då är det bra att ha med ett eget elverk. Det så att du kan lyssna på radion eller se på tv eller göra annat där det krävs att du har el. Det är bra att ha ett elverk hemma med, ifall strömmen går och inte kommer tillbaka på många timmar. Det är en väl värd investering helt enkelt.

← Äldre inlägg